- Tarta
Składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 150 g masła
- sól
- łyżka mleka
- 300 g szpinaku w liściach
- 250 g ricotty
- 2 jaja
- 100 mln śmietany 18 %
- sól,pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
- garść orzechów włoskich
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 h.
Rozmrożony szpinak posiekać, podsmażyć na maśle i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem (może być granulowany), gałką muszkatołową. Gdy przestygnie połączyć z ricottą i posiekanymi orzechami.W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka razem ze śmietaną, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część ciasta wyłożyć na spód tarty (ciasto musi być dobrze schłodzone). Resztę ciasta kruchego rozwałkować podsypując mąką, następnie pokroić na paski. Na dobrze ostudzony spód z ciasta wyłożyć szpinak z ricottą.
Wylać masę z jajek i śmietanki (pozostawić 1 łyżkę), delikatnie zamieszać w kilku miejscach końcem widelca tak aby masa dostała się w wolne przestrzenie. Ułożyć paski z ciasta i posmarować je odłożoną masą z jajek. Piec przez 35 minut. Pokroić gdy trochę przestygnie. Smacznego!!
Źródło:Kwestia Smaku
- Rogaliki ze szpinakiem
Składniki:
- 400g mąki
- 200g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 250 g szpinaku(najlepiej w liściach)
- pół opakowania sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany 18%
- łyżka mąki
- pieprz, gałka muszkatołowa
W tym czasie przygotować farsz. Liście szpinaku z blanszować i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła wrzucić szpinak i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować na okrąg o grubość ok.3 mm. Okrąg podzielić na 6 lub 8 części, wypełnić farszem (ok. 1-2 łyżeczki) i zawijać zaczynając od dłuższego boku.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Piec ok 30 min w temp. 180 stopni.Źródło: White Plate
mmm zjadłabym rogaliki!!
OdpowiedzUsuńU mnie wszystkie tarty są mile widziane, a szpinak od niedawna dodaję do wielu posiłków, tak mi ostatnio smakuje. Bardzo fajne to połączenie z ricottą i orzechami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania naszej tarty szpinakowej :) Pozdrawiam słonecznie
OdpowiedzUsuńu mnie na obiad też była dzisiaj tarta ze szpinakiem :-) uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńA ja poproszę takiego rogalika, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam w każdej postaci :)