Świetny przepis na szybkie, smaczne i domowe krakersy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła
- 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól, do oprószenia
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno wyjść elastyczne i miękkie. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na ok.1h do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 1mm. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty nakłuwamy widelcem, posypujemy solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220ºC na 5-10 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję