Bardzo dobre ciasto, wyglądem i smakiem przypominające sernik. Gorąco polecam, a przepis pochodzi z tej strony.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (tortownica o średnicy 26cm) i posmarować domowym dżemem porzeczkowym lub powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.
Masa:
Masa:
- 1 litr śmietany 18%
- 20 dag wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy duży
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane dżemem lub powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Studzić ok 3 godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję