Przepyszne lekkie nie za słodkie ciasto, które nawet mnie jako osobie która ciasta na bazie śmietanki omija (niestety zawsze coś było z nimi nie tak ).
A jednak tym razem się udało i choć nie wygląda tak piękne jak w oryginale (przepis tutaj) to mogę zapewnić że smakuje fantastycznie!!
Składniki tortownica 20cm. Moja miała średnicę 23 cm(w nawiasach podaję ile dałam na moją formę)
Spód:
• 140 g herbatników digestive z ciemną czekoladą ( dałam 188g herbatników San z czekoladą)
• 2 łyżki drobnego cukru
• 70 g masła, roztopionego (dałam 100 g)
Masa:
• 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
• 2 łyżki gorącej wody
• 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)( u mnie 600 mln 30%)
• 200 g białej czekolady (200 g gorzkiej i 100 białej)
Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki)formy. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.
Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie - ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować np. bitą śmietaną.
Smacznego!
Wygląda świetnie. Skusiłabym się, może nie dzisiaj bo już nic nie zmieszczę, ale może jutro ;)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWarto się przełamać do śmietanki! :P
O jak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego smacznego w nadchodzącym 2012!
OdpowiedzUsuńŻyczenia
Ślinka cieknie. Lubię takie "puchowe" ciacha ;)
OdpowiedzUsuń